Post Image

Springer du også ansøgningen fra de nyuddannede over?

  • Af Camilla Vestergaard Søndergaard
  • -     04 May , 2021

Springer du også ansøgningen fra de nyuddannede over?

Når der i bunken af ansøgninger nemt kan ligge mellem 50 og 300 ansøgninger til en stilling, er det så ikke naturligt at ansættelseskomiteen, i deres hurtige gennemlæsning, springer de nyuddannede over?

Måske … Men de glemmer mere end én ting.

Vi har vel alle stået der? Altså som nyuddannet. Størstedelen af den danske befolkning har en uddannelse, som er på højere niveau end 9. klasse, de fleste af os kender altså det at være nyuddannet. Så hvorfor er det, at når det kommer til ansættelsen af nye medarbejdere, tales der ofte om erfaring, og gerne meget erfaring? Noget nyuddannede ofte ikke har meget af.


Nyuddannede præsterer ikke hurtigt nok

I en undersøgelse fra 2020, som GATE – Erhverv Aarhus har fået udarbejdet, fremgår det at 8 % af de adspurgte virksomheder har som en primær barriere for ansættelse af en nyuddannet, at virksomheden ønsker en medarbejder, der kan præstere fra dag ét. Og den naturlige konklusion er derved, at det kan nyuddannede selvfølgelig ikke!

Selv med et relevant studiejob og måske en praktik i bagagen kan en nyuddannet umuligt have samme mængde erfaring som en kandidat, der har været 10 år på arbejdsmarkedet. Men betyder det, at de er dårligere medarbejdere?

Nej… men det betyder, at de er anderledes medarbejdere.


Hvad får virksomheden i en nyuddannet?

Måske er det ikke de nyuddannede, som skal efteruddannes, måske skal vi i stedet se på at ’uddanne’ virksomhederne i hvilken værdi ’sådan en’ kommer med.

Ved at ansætte en nyuddannet får man, ud over en medarbejder som gerne vil bevise sit værd, er passioneret og klar på nye udfordringer, eksempelvis:

En omstillingsparat medarbejder

De nyuddannede har brugt de seneste år af deres liv på at tilegne sig den nyeste viden inden for deres felt og blive testet i den. Derfor får du som virksomhed en medarbejder, der hurtigt kan sætte sig ind i dine systemer og arbejdsgange.

Nytænkende arbejdskraft

Som nyuddannet har de fleste ikke varetaget et fuldtidsarbejde, måske med undtagelse af deres sabbatår, men det er ikke nødvendigvis negativt. De nyuddannede står nemlig med et andet es i ærmet. De ser verden på helt nye måder, fordi de ikke slår automatpiloten til eksempelvis i forhold til arbejdsgange og virksomhedsstrukturen, som i sidste ende kan spare virksomheden for penge.

           

Har du fået mere mod?

Heldigvis siger 46 % af de adspurgte virksomheder, at de ingen barriere oplever ved at ansætte en nyuddannet, ligesom 57 % har ansat en nyuddannet, fordi kandidaten havde de efterspurgte fagspecifikke kompetencer. Der er altså håb for de nyuddannede. 

Men det kræver lidt mod at ansætte en nyuddannet, fordi man ikke har ’bevis’ for deres effektivitet og arbejdskraft.

Hvis du som virksomhed stadig står og er lidt bekymret, kan du eksempelvis ansætte den nyuddannede i virksomhedspraktik (ulønnet), i løntilskud eller som projektmedarbejder i en kortere periode. Herved kan du se den nye medarbejder an og den nyuddannede kan bevise sit værd over for dig.

I vinder begge to, den nyuddannede får erfaring på sit CV og du får ny arbejdskraft og nye perspektiver på din virksomhed.